POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Kako treba učiti strani jezik

Piše: Marina Milinković

Naučiti јеzik je izazov koji treba da nas raduje, jer ćemo naučiti nešto novo i veoma korisno.

Često pomislimo da samo učimo neki strani jezik a da uopšte nismo napredovali, a onda odgledamo neki film ili čujemo pesmu i razumemo dve-tri reči. To može izgledati nedovoljno, ali ako smo sada prepoznali ove reči, sledeći put ćemo prepoznati još nekoliko njih. Ne smemo  zaboraviti da moramo imati strpljenja, jer na samom početku nismo nijednu reč razumeli.

Motivacija za učenje stranog jezika

Jedna od suštinskih stvari koje treba da uradimo da bismo progovorili strani jezik je da razvijemo potrebu da naučimo isti. Ukoliko nemamo motivaciju, pre ili kasnije ćemo prestati da učimo. Čudno je kada nam zatreba neka nova reč, a ne možemo u potpunosti da izrazimo svoje misli. Kada smo motivisani, odmah ćemo želeti da je naučimo.

Zatim dolazimo do pitanja kako učiti i naučiti jezik. Jedno je sigurno, ne postoji savršen i univerzalan metod koji će zadovoljiti apsolutno svačije potrebe. Tako da svako od nas mora da otkrije i razvije sopstveni metod, koji bi trebalo da bude mešavina više različitih stilova učenja.

Organizacija vremena za učenje jezika

Tačno je da živimo svetu u kome se vreme smatra dragocenošću. Mnogi od nas smatraju da nemaju dovoljno vremena ni za porodicu, a kamoli za učenje stranih jezika. Međutim, mi gubimo mnogo vremena u prevozu, dok čekamo u redu na kasi, dok čekamo da se instalira neki program na laptopu, ili jednostavno u čestoj i bespotrebnoj dokolici, želeli mi to sebi priznati ili ne. Da ne bismo imali osećaj da gubimo vreme i da smo beskorisni,  možemo to vreme iskoristiti za učenje novih reči ili ponavljanje starih, tako što ćemo, na primer, slušati CD ili audio-knjige u liftu ili u gužvi u saobraćaju.

Kako učiti nove reči i pojmove?

Nipošto ne treba pamtiti pojedinačne reči, jer će na taj način naš govor zvučati iscepkano i nepovezano. Najbolje je da pamtimo fraze ili cele izraze. Veoma je korisno misliti u celim rečenicama i sa osećanjem koje one izazivaju u nama. Moramo praviti sopstvene primere sa novim frazama i gramatičkim jedinicama, one koji su nama bliski. Vrlo bitna stvar je steći naviku da pravimo asocijacije u svojoj glavi, da grafički predstavljamo sebi reči. Ako pravimo zabavne fraze, brže ćemo naučiti nove reči. Međutim, bez ponavljanja i korišćena svih tih fraza, naše znanje će biti polovično i privremeno.

Više grešaka za lakše progovaranje stranog jezika

Tu dolazimo do najbitnijeg momenta, govora. Treba da pričamo što više i da isto toliko pravimo greške. Greške su sastavni deo učenja i to je stvar koju moramo da prihvatimo. Niko ne uspeva odjednom da nauči strani jezik bez greške. U početku ne treba da nas brine što koristimo pogrešno vreme, padež ili izraz. Bitno je da pokušavamo da pričamo i razumemo jedni druge, što  je primarna svrha jezika.

Razmišljanje na stranom jeziku i vežbanje jezika

Kada savladamo  osnovne reči, treba da pokušamo da  razmišljamo  na engleskom jeziku. Mnogo pomaže i čitanje naglas, jer se na taj način navikavamo na svoj glas na drugom jeziku, što je od suštinske važnosti. Na taj način, nećemo zvučati kao stranci sami sebi. Za brže usvajanje jezika se savetuje i gledanje filmova i emisija na stranom jeziku. Uz ovaj pristup, nije bitno razumeti svaku reč, već učiti izdvojiti najbitnije informacije iz konteksta. Ovo je najefikasniji način usvajanja jezika kod dece. Melodija jezika i akcenat se uvežbavaju slušanjem i pevanjem pesama na jeziku koji se uči. Naravno, potreban nam je tekst pesama, da bismo mogli da pratimo pesmu.

Čitanje nama interesantnih tema takođe ubrzava učenje. Ne samo da obogaćujemo svoj rečnik, već se susrećemo i sa pravopisom i raznim gramatičkim konstrukcijama. Igrajte se rečima, konstrukcijama, primerima. Izmišljajte priče  na stranom jeziku, a ukoliko vam ponestane mašte, opisujte svoju okolinu, ljude sa kojima se družite. Napravite kartice sa novim izrazima i pokušajte da ih zapamtite tako što ćete ih opisno objasniti. Preuzmite aplikaciju sa interneta na svoj laptop ili telefon za učenje jezika ili slušajte elektronske knjige.

Izvora za učenje zaista ima na pretek. Ne uskraćujte sebi divno i korisno iskustvo da učite strani jezik, jer će vam doneti ne samo korist već i veliku radost.

Photo by: Kevin Dooley

By |2015-03-02T15:18:42+02:00March 2nd, 2015|Engleski jezik, Nemački jezik, Ruski jezik, Učenje jezika|Comments Off on Kako treba učiti strani jezik

About the Author: