POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Kraljevski zamak Vindzor

Zamak Vindzor je zvanična rezidencija britanske kraljevske porodice u Vindzoru, u okrugu Berkšir. Pored ostalog, poznat je i  kao mesto gde se  u maju 2018. godine održalo kraljevsko venčanje princa Harija i Megan Markl.

Kao jedna od tri zvanične rezidencije, izgrađen je još u 11.veku, na veštački napravljenom uzvišenju duž južne obale reke Temze i glavnog puta ka Londonu. Ranije je bio okružen drvenom palisadom i jarkom, a kasnije su izgrađene kamene zidine. Ovo je najveći je stalno naseljeni zamak na svetu, sa površinom same građevine od 45.000 m2. Park koji okružuje zamak ima preko 500 crvenih jelena u slobodnoj zoni,  brojne šetačke staze i bašte.

Zamak je preživeo engleski građanski rat, bombardovanje, požar, značajna oštećenja, nekoliko rekonstrukcija, da bi danas postao popularna turistička atrakcija u kojoj se organizuju prijemi za strane državnike i u kojem Kraljica Elizabeta II provodi vikende.

Tokom Drugog svetskog rata kraljica Elizabeta II je spavala u tamnici zamka

Kružile su glasine da je Adolf Hitler tokom Drugog svetskog rata želeo da Vindzor postane njegov britanski dom, ali nikada zvanično nije napao tvrđavu. Kraljevska porodica nije htela da napušta zamak, pa je ostala da se skriva u njemu. Prozori su bili zatamnjeni, lusteri uklonjeni, a spavaće sobe armirane. Žene su, zajedno sa budućom kraljicom Elizabetom II, spavale u tamnici.

Kraljevska  porodica dobila je ime po zamku

Kraljevska porodica retko koristi svoje prezime, a u slučaju da im zatreba, koriste  prezime Vindzor.

Međutim, prezime britanske kraljevske porodice ranije je glasilo Saks-Koburg i Got (Saxe-Coburg-Goth), od braka između kraljice Viktorije i princa Alberta, rođenog Nemca. Pre njih, vladala je Viktorija kao poslednji monarh kuće Hanover. Hanoveri su vladali Ujedinjenim Kraljevstvom sve do smrti kraljice Viktorije 1901. godine, kada na tron dolazi njen sin Edvard VII, koji nosi prezime Saks-Koburg i Gota.

Kasnije, kralj Džordž V zvanično menja svoje nemačko prezime u ,,englesko” Vindzor, po zamku koji je bio jedna od zvaničnih rezidencija kraljevske porodice. Ime je promenjeno u vreme kad je Velika Britanija ratovala s Nemačkom. U službenoj istoriji kraljevske porodice navodi se da se ,,porodično ime promenilo zbog antinemačkih osećanja tokom Prvog svetskog rata, a ime Vindzor preuzeto je od dvorca istog imena”.

Dinastija Vindzor ugasila se po muškoj liniji smrću kralja Džordža VI 1952.godine. Nasledila ga je današnja kraljica Elizabeta II, koja se udala za princa Filipa iz dinastije Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gliksburg.  Po običaju, njegovi naslednici  bi trebalo da nose očevo prezime Mauntbaten, koje je uzeo po majci. Međutim, kraljica Elizabeta je objavila da će njena deca nositi prezime Vindzor, a potomci bez titule po muškoj liniji Mauntbaten-Vindzor.

Pri poseti zamka Vindzor, možete čitati  kraljičin dnevnik

Ako želite da pročitate detalje iz dnevnika kraljice Viktorije ili privatna pisma kralja Džordža III, naći ćete ih u kraljevskoj biblioteci u Vindzoru . Biblioteka sadrži više od 200 hiljada predmeta, uključujući i kolekciju knjiga  više monarha.

Ukoliko želite da  pokažete neku od svojih veština, možda se zaposlite u Vindzoru

Osim što je dom kraljevske porodice, Vindzor je takođe i radno mesto mnogih bibliotekara, istoričara umetnosti i turističkih vodiča koji se brinu o umetničkim delima. Oko 150 ljudi radi u zamku  i mnogi od njih imaju  zastarele poslove. Tako postoje osobe zadužene za održavanje više od 300 kamina, kao i časovničari, koji se brinu o 379 časovnika u palati. Vindzor je takođe i dom brojnih batlera, bezbroj sluga, nekoliko zlatara, pa čak i stjuarta koji lenjirom meri postavku tanjira pre svakog bitnijeg obroka.

Zamak Vindzor je dom najveće i najdetaljnije kućice za lutke

Napravljena za kraljicu Mariju tokom dvadesetih godina prošlog veka, kuća za lutke koja se nalazi u zamku Vindzor je najveća i najdetaljnija minijaturna kuća na svetu. Kuća sadrži hiljade predmeta koje su napravili istaknuti umetnici, dizajneri i zanatlije. Od prostorija za poslugu, biblioteke, toaleta, liftova do salona i trpezarija visokog društva.

Zamak Vindzor je godinama bio dom posebne vrste pasa

Kraljica Elizabeta II je celog života u okruženju pasa korgija. Imala je više od 30 korgija i većina su bili potomci psa Suzan, koju je Elizabeta II dobila za 18. rođendan od roditelja. Njen omiljeni 13-godišnji pas Holi uspavan je zbog bolesti oktobra 2016. godine.

Legoland

Ako imate decu, ili jednostavno hoćete da podetinjite,  idealna je prilika da posetite Vindzor. Sadrži akva park kao i avantura park, tako da će deca biti i te kako zadovoljna.

Itn koledž

Vindzor obiluje školama i koledžima, a na Itn koledž su išli i prinčevi Vilijam i Hari.

Frogmor kuća

To je kuća koju je princeza Šarlot dobila za rođendan od svog supruga Džordža III. Ono po čemu je možda najpoznatija ova kuća, jeste da su Hari i Megan ovde uradili set fotografija povodom njihove veridbe. Kuća je otvorena za javnost samo tri dana u godini: 5. 6. i 7. jun.

Kraljevski zamak ima svoju struju

Kraljica Elizabeta II je okrenuta  očuvanju životne sredine, te je odlučila da se uz zamak Vindzor izgradi  hidroelektrana, finansirana od strane kraljevske porodice, tako da se zamak snabdeva strujom proizvedenom iz sopstvenih resursa. Turbine na brani „Romni“ izgrađene su u decembru 2011. godine, a koštale su 1,5 miliona funti. Detalji nacrta su poverljivi, ali se smatra da će kraljica uštedeti veliku količinu novca na računima za struju.

Ukoliko planirate da bolje upoznate  Ostrvo, pun pogodak je posetiti jug Engleske i uživati u raskoši i prirodi Vindzora.

By |2019-04-04T09:53:56+02:00April 4th, 2019|Engleski jezik, Kultura i običaji, Putovanja|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment