POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Kako Rusi slave Novu godinu

 

Često ljudi govore o ruskoj zimi i maštaju da je osete. Biti u Moskvi tokom novogodišnjih praznika zaista jeste jedan doživljaj zbog kojeg počnete da verujete u magiju.

Ukrasi, osvetljenja, manifestacije, klizališta… Sve izgleda kao u bajci. Iako mi nismo u Rusiji, i u poslednje vreme, čini se, nemamo čak ni snega za Novu godinu, to nas ne sprečava da je dočekamo na ruski način.

Nova godina je za Ruse, mogu slobodno da kažem, najvažniji praznik. Postoje neki običaji koji su zajednički za ceo svet, ali u Rusiji postoje i običaji koji su za njih specifični.

Na novogodišnjoj trpezi mora da bude toliko posluženja i jela da se noge stola savijaju od težine (“чтоб стол ломился, чтоб ножки подкосились”). Trpeza ne sme da bude bez šampanjca (шампанское), mandarina (мандарины) i ruske salate (оливье). U mojoj porodici je obavezna i salata od haringe (селёдка под шубой).

Pet minuta pre nego što otkuca ponoć na Prvom kanalu predsednik države se tradicionalno obraća narodu (“новогоднее обращение Президента Российской Федерации”). Posle obraćanja predsednika, sat kula na Crvenom trgu otkucava 12 puta (бой курантов), zamišljaju se želje, nakon čega počinje himna i vatromet. To je izuzetno patriotski obojen događaj, ali za svakog Rusa ti zvuci izazivaju osećaj entuzijazma zbog novog početka.

 

Iako Novu godinu dočekuju sami, kod Rusa postoji još jedan interesantan običaj: tokom noći idu jedni kod drugih u goste. Ne morate biti zvanično pozvani, ali možete, na primer, svratiti u goste kod komšija sa kojima se lepo slažete. Takođe, ako imate malu decu, verovatno će vam u goste doći Deda Mraz i njegova unuka, Sneguročka (Дед Мороз и Снегурочка), kako bi im poželeli srećnu Novu godinu i podelili poklone.

Дед Мороз и СнегурочкаPicture by

I za kraj – filmovi. Tokom praznika se po ceo dan prikazuju klasični ruski filmovi, ali i filmovi novijeg datuma. Usudiću se da dam nekoliko preporuka: С лёгким паром или Ирония судьбы, Ёлки, Морозко, Вечера на хуторе близ Диканьки, Мой парень – ангел, pa čak i Стиляги.

Nova godina je idealna prilika da se približite ruskoj kulturi, a nadam se da će i neki od učenika ruskog jezika probati da je dočekaju na ovaj način.

 

By |2018-12-09T10:28:03+02:00December 9th, 2018|Kultura i običaji, Putovanja, Ruski jezik|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. Biljana January 6, 2019 at 9:05 pm - Reply

    Ne razlikujemo se mnogo, barem se u mojoj kući jako slično proslavlja, zajedno sa ruskm salatom 😀

Leave A Comment