POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Oktoberfest 2014.

Najpoznatiji svetski festival piva održava se jednom godišnje u Nemačkoj, u Minhenu. Premda nosi naziv “Oktoberfest”, festival svake godine počinje u drugoj polovini septembra i traje šesnaest dana.

Festival je nastao u 19-om veku, tačnije 1810. godine, na dan kada su se venčali princ Ludvig Prvi od Bavarske i princeza Tereza. Oktoberfest se održava na polju koje se naziva Terezino polje (Theresienwiese), po princezi Terezi. Lokalno stanovništvo Oktoberfest naziva “Wiesn”.

Na ovom festivalu toče se piva isključivo iz minhenskih pivara. Na spisku je 6 pivara čija vrhunska piva možete probati: Paulaner (ujedno najpoznatija i najpopularnija pivara), Hofbräu (HB)AugustinerSpatenHacker Pschorr i Löwenbräu. Posebna čar za pivopije je i specijalna vrsta  piva koja se pravi isključivo za ovaj festival a koja se naziva „Wiesnbier“. Wiesnbier ima veći procenat alkohola (6-8%) ali je i ukusnije od standardnih piva.

Naročita atrakcija Oktoberfesta su i konobarice obučene u tradicionalnu nošnju. Ceo festival opslužuje blizu 1.600 konobarica. Ono što ove konobarice čini još interesantnijim jeste činjenica da svaka od njih u jednoj turi ponese i do 10 krigli od po pola litre ili litar. Dosadašnji rekord u nošenju najviše krigli odjednom drži konobarica sa čitave 22 krigle od 1/2 litre. Pravi poduhvat, može se reći!

Popularnost ovog festivala je ogromna. Oktoberfest godišnje poseti preko 7 miliona ljudi. Pivo na festivalu možete naručiti tek pošto vas “sreća pogleda” i uspete da se smestite za neki od stolova. U protivnom, nećete biti usluženi. Varijante naručivanja piva na šanku ili da “uhvatite” konobaricu usput su nemoguće. Pravila se dobro utvrđena i striktno se poštuju: zauzmite mesto i bićete usluženi. E, sad, festival broji preko 104.000 mesta ali je problem što su sva mesta u svakom trenutku dupke puna.

Svake godine na Oktoberfestu potroši se minimum 60 hektolitara piva. Posetioci većinom naručuju pivo u kriglama od jednog litra. U Nemačkoj se kao mera za jedan litar koristi reč „Maß“ (izgovara se “mas”). Ovo je jedna od najčešće izgovaranih reči na festivalu. Uz nju, još jedna od često izgovaranih reči je i „Prost“, što znači “živeli”.
Što se tiče cena piva po litru, ona se kreće od 9 do 10 €.

Oktoberfest je za svakog pravog ljubitelja piva ultimativna destinacija. Svako ko je barem jednom posetio ovaj festival svakako da ima želju da se ponovo nađe na istom mestu. Ukoliko i vi planirate odlazak na Oktoberfest, imajte na umu da se morate pobrinuti za rezervaciju smeštaja najkasnije 8 meseci pre početka festivala.

Živeli!

 

PROČITAJTE JOŠ I:

Učenje nemačkog jezika – osnove
Nemački jezik za početnike
Brzo učenje nemačkog jezika
Saveti za učenje nemačkog jezika
Prezent u nemačkom jeziku
Pomoćni glagoli u nemačkom jeziku
Građenje perfekta u nemačkom jeziku
Nemački jezik za decu

By | 2018-05-17T13:21:11+00:00 December 19th, 2017|Kultura i običaji, Nemački jezik, Putovanja|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment