POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Kako da obogatite svoj vokabular?

Kada počnete da učite strani jezik (engleski, nemacki, ruski…) i uspete da savladate neke osnovne gramatičke konstrukcije u nekom trenutku shvatite da vam nedostaje rečnik da biste se lepo izrazili, a vrlo često se nađete u situaciji da ne možete u potpunosti dočarati ono što biste na maternjem jeziku rekli. Da biste što pre premostili ovu barijeru, trebalo bi da budete svesni nekoliko činjenica.

1. Jezici su različiti i ne može sve zvučati identično. Za počatak je dovoljno da uspete da prenesete poruku, a vremenom ćete se usavršiti i uspeti da se izrazite kako biste želeli, samo budite strpljivi. Takođe, imajte na umu da kultura ima veliki uticaj na jezičke strukture i zato budite spremni da učinite neke ustupke i ne prevodite sve bukvalno. Na primer: u srpskom jeziku biste često rekli moraš, dok biste se u engleskom češće trebali opredeliti za should (trebalo bi). Iako za to posoji ekvivalentna reč, u engleskom uvek treba birati ljubaznije načine izržavanja da ne biste bili pogrešno shvaćeni.

2.Ako ste tek počeli da učite strani jezik, nemojte očekivati da ćete moći odmah da sastavite niz složenih rečenica. Za početak bi bilo poželjno da se držite jednostavnijih konstrukcija i reči i jednu dužu rečenicu,koju biste izgovorili na srpskom, skratite na više manjih i jednostavnijih. Zašto? Jednostavno da se ne biste izgubili u rečenici i zaboravili šta ste hteli da kažete. Engleski jezik je dosta rigidniji po pitanju reda reči u rečenici od srpskog i rečenica može zvučati konfuzno.

Kako povećati fond reči?

Ne možete očekivati da ćete sve naučiti ako krenete na časove. Niti će vam pomoći prelistavanje rečnika i učenje napamet-engleski jezik je prepun sinonima i ne možete nasumično izabranu reč upotrebiti u svakom kontekstu.

Neophodno je dodatno zalaganje kako biste proširili svoj rečnik.

Učestvujte aktivno u diskusijama!

Radite kod kuće! Rad kod kuće ne mora nužno biti naporan i dosadan!

Evo nekoliko saveta kako da se aktivirate!

Jedan od dobrih načina da zapamtite neku reč je da je povežete sa nekom slikom ili pojmom. Na primer: ako hoćete da zapamtite reč rich (bogat) povežite reč sa filmom Riči Rič (ako ste ga gledali) ili sa osobom koja vas asocira na tu reč (na primer Bil Gejts) i obavezno je zapišite u posebnu svesku gde ćete je ubaciti u rečenicu. Rečenica mora biti smislena tako da čim pročitate, možete da se podsetite značenja.

Dajte sebi zadatak! Izaberite nekoliko reči koje želite da naučite, ili mislite da će vam biti korisne, zapišite ih na poseban papir i držite ispred sebe s namerom da ih tokom razgovora iskoristite na narednom času.

Čitajte! Danas imate pregršt knjiga na internetu(book readers) i ne morate se mučiti čak ni da ih čitate. Dovoljno je da ih skinete sa interneta i slušate! Imate dosta knjiga u pdf i mp3 formatu gde imate mogućnost da pratite tekst i da istovremeno slušate izvornog govornika kako vam čita. Ja sam na ovaj način otkrila čari Hari Potera na primer.

Ne morate čitati isključivo knjige. Možete se odlučiti i za neke novine, časopise ili stripove. Bitno je da se opredelite za nešto što volite, jer se sve lakše radi ako barem malo uživate u tome.

Takođe, ne morate sebe forsirati i čitati po tri sata. Bitan je kontinuitet. Čitajte po pola sata, ali radite to svake nedelje.

Gledajte filmove sa engleskim titlom! Možete izabrati neki film i odgledati 15ak min sa titlom na engleskom, pa pustiti isti deo neki drugi dan da vidite da li vam zvuči bolje. Izvucite po neku reč na papir, ali nemojte odmah posegnuti za rečnikom! Pokušajte da uhvatite značenje iz konteksta i ne prekidajte film. Potražite reč kada završite sa gledanjem određenog dela.

Eksperimentišite! Ako idete na časove, ili ste planirali da krenete, nemojte se ustručavati da probate i eksperimentišete. Ako ste čuli negde neku reč ili ste je pročitali i pomislili da se može uklopiti u vaš kontekst, iskoristite je. Profesor je tu da vam kaže da li to zaista i funkcioniše.

Dopisujte se, bilo da imate prijatelje u inostranstvu ili ne! U današnjem svetu gde ste okruženi engleskim jezikom sa svih strana, sigurno imate prijatelja koji zna engleski i sa  kojim biste mogli da se dopisujete na stranom jeziku, što može biti i korisno i zabavno!

Putujte i ne dozvolite drugima da govore umesto vas!

Izaberite ono u čemu uživate i ne dozvolite da vam učenje jezika predstavlja mučenje već ga pretvorite u zadovoljstvo.

 

Kurs engleskog jezika Beograd škola Mogi

 

PROČITAJTE JOŠ I:

Osnove engleskog jezika
Učenje engleskog jezika
Brzo učenje engleskog jezika
Kako progovoriti engleski jezik tečno
Vremena u engleskom jeziku
Modalni glagoli u engleskom jeziku
Određeni i neodređeni član u engleskom jeziku
Upotreba pravilnih glagola, prideva i priloga
Učenje prošlog vremena u engleskom
Pasiv u engleskom jeziku
Indirektni govor – Slaganje vremena
Predlozi za vreme i mesto – Prepositions
Genitiv u engleskom jeziku
Present Continuous Tense – Sadašnje trajno vreme

By | 2018-05-22T19:29:32+00:00 December 19th, 2017|Engleski jezik, Učenje jezika|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment