POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Učenje prošlog vremena u engleskom

Kako da olakšate sebi učenje prošlog vremena

Verovatno ste i sami svesni činjenice da je prošlo vreme bitno u svakom jeziku da biste mogli da komunicirate i izražavate svoje ideje. Prošlo vreme u engleskom jeziku nije nikakav bauk. Razlikuje se od srpskog, ali to ne znači da je i teško. Ono što bih ja preporučila je da srpsku i englesku verziju prošlog vremena smestite u dve različite kutije u mozgu i nećete imati nikakvih problema.

Prvo je bitno da prošlo vreme povežete sa nekim logičnim pojmom iz prošlosti, kao što je na primer dinosaurus. Druga stvar je da shvatite da je to PROSTO vreme, zato se i zove PAST SIMPLE TENSE – prosto prošlo vreme.

Šta znači PROSTO prošlo vreme?

Znači da se potvrdni oblik izražava jednom rečju, za razliku od srpskog jezika u kome je ovo vreme složeno i potrebne su vam dve reči za izražavanje istog. Na primer: Ja SAM ŽIVELA u Kragujevcu, bi u engleskom glasilo: I LIVED in Kragujevac. Ovde je najbitnije ne prevoditi svaku reč ponaosob, već samo imati na umu da govorite o nečemu što se već dogodilo. Ako počnete da prevodite svaki detalj, jezik će izgubiti svaki smisao. Na primer: I am lived in Kragujevac, je ono što vas prvo privuče da kažete, ali setite se da AM IS ARE imaju veze samo sa sadašnjošću (I am a teacher./ She is happy.), a ne sa prošlošću. Dakle, ovo je PROSTO vreme za koje vam je u engleskom potrebna samo jedna reč tj. glagol!

Građenje prošlog vremena

U engleskom je problem što postoje dva načina za građenje prošlog vremena:

  1. Kod pravilnih glagola, dodaje se nastavak -ED (na primer LIVED, WORKED, WANTED)
  2. Kod nepravilnih treba naučiti drugu kolonu iz liste nepravilnih glagola (go-WENT-gone, get-GOT-got, fly-FLEW-flown) koju možete naći skoro u svakoj knjizi za učenje engleskog, kao i na internetu.

Ovo ne treba da vas plaši. Toliko je ljudi naučilo da govori pravilno, naučićete i vi.

Kako da znam da li je neki glagol pravilan ili ne?

Jednostavno naučite napravilne ili proverite u listi nepravilnih, u suprotnom, dodajte mu -ed nastavak. Ono što je najbitnije jeste vežba. Što više govorite i slušate, to će vam prirodnije zvučati. Postoje i neki trikovi uz pomoć kojih možete sebi olakšati učenje ovih glagola.

Na primer , glagol READ se u prošlom vremenu izgovara RED – kao crvena boja, pa ga možete osenčiti tom bojom. Glagol SEE se u prošlom vremenu izgovara “SO” – kao kuhinjska so… Isto tako ih možete grupisati i rimovati kao na primer BUY, CATCH, TEACH. Ovi glagoli se u prošlom vremenu izgovaraju “BOT” (bought), “KOT” (caught) i “TOT” (taught). Taj nastavak –UGHT se svuda izgovara po istom šablonu, kao što se iz priloženog može zaključiti.

Slično ovome, glagol FLY se u prošlom vremenu izgovara “FLU” (flew) , THROW se izgovara “TRU” (threw), BLOW kao “BLU” (blew)… Dakle, –EW se izgovara kao U), a poslednje pomenuti još možete osenčiti i plavom bojim pošto se isto izgovara kao plava boja. Najbitnije je da pronađete sopstvenu logiku i povežete pojmove sa bilo kojim rečima ili pojmovima bilo iz engleskog, srpskog ili nekog trećeg jezika. Bitno je slikovito sebi predstaviti svaki pojam i maksimalno ga uprostiti.

Kao što vidite, gramatika se može objasniti izuzetno prostim rečima i pojmovima i može biti laka za učenje, samo ako se malo više udubite u problematiku.

Postavljanje pitanja

Da biste postavili pitanje u prošlom vremenu potrebno je da znate da će vam u većini slučajeva zatrebati pomoćnik pod imenom DID (druga kolona od glagola DO) pa bi pitanje: “Da li si živela u Kragujevcu?”, u engleskom bi glasilo: Did you live in Kragujevac?

Zašto kažem u većini slučajeva? Zato što je to engleski jezik, a engleski ne bi bio engleski kada ne bi bilo izuzetaka od pravila. Ako želite da naučite jezik, jako je važno da budete strpljivi i da ne pokušavate da sve naučite odjednom. Bitno je da naučite kako jezik funkcioniše u 95% slučajeva, a za onih 5% ima vremena.

Takođe bih htela da istaknem (ili da vas podsetim) da u engleskom ne postoji posebna reč za DA LI – ovim se u engleskom izražava vreme u kome govorite.

Kao što možete primetiti, kada postavljate pitanja u prošlom vremenu, imate pomoćnika u prošlom vremenu, a glavna radnja je u osnovnom obliku tj. infinitivu. Smatrajte da kada biste postavili pitanje: “Did you lived in Kragujevac?”, ne bi bilo ispravno zato što je previše. To je kao da se ponavljate – did je već prošlo vreme; zašto biste duplirali!

Negiranje ili odričan oblik

Ovaj oblik funkcioniše kao i upitan. Ako želite da kažete: Ja nisam živela tamo = I didn’t live there, opet se javlja pomoćnik did+not i osnovni oblik glagola bez ikakvog nastavka zato što ste uz did već objasnili da govorite u prošlom vremenu.

Sada ste se uverili da gramatika može biti prilično laka, samo vam je potrebna mala pomoć i nekoliko smernica kako biste to i sami shvatili.

 

Kurs engleskog jezika Beograd škola Mogi

 

PROČITAJTE JOŠ I:

Osnove engleskog jezika
Učenje engleskog jezika
Brzo učenje engleskog jezika
Kako progovoriti engleski jezik tečno
Vremena u engleskom jeziku
Modalni glagoli u engleskom jeziku
Određeni i neodređeni član u engleskom jeziku
Upotreba pravilnih glagola, prideva i priloga
Pasiv u engleskom jeziku
Kako da obogatite svoj vokabular
Indirektni govor – Slaganje vremena
Predlozi za vreme i mesto – Prepositions
Genitiv u engleskom jeziku
Present Continuous Tense – Sadašnje trajno vreme

By | 2018-05-22T19:26:16+00:00 December 19th, 2017|Engleski jezik, Učenje jezika|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment