POZOVITE NAS: 065/26 88 928

Učenje engleskog jezika

Osnovi za učenje engleskog jezika

Svima je poznato koliko je engleski jezik zastupljen kako u Srbiji, tako i u celom svetu. Sve je manje ljudi koji nemaju bar osnovno znanje engleskog jezika. Bilo da putujete ili Vam treba u poslovne svrhe, engleski je glavni jezik komunikacije van granica Republike Srbije.

Učenje engleskog jezika

Zabavno učenje

Ukoliko tek počinjete sa učenjem engleskog, trebalo bi da razmišljate i učite kao deca. Možda zvuči glupo, ali je ovo najefikasniji način za početak učenja. Deca najbrže usvajaju strane jezike, jer nemaju predrasude o težini određenog jezika, a takođe i jer se ne plaše pravljenja grešaka. Deca uče kroz slike, crtane filmove, muziku i igrice. Praktično, uz sve što je zabavno. Oni ne žele da uče napamet određene reči, već pamte cele fraze. Upravo tako bi trebalo i odrasli da uče. Engleski jezik je svuda oko nas i trebalo bi to iskoristiti za usvajanje jezika.

Osnovna gramatika

Početnici ne bi trebalo da se opterećuju gramatikom jezika, već bi trebalo najpre da nauče korisne fraze i samo osnovnu gramatiku potrebnu za pravilnu komunikaciju. Na ovaj način se oslobađamo straha, jer znamo cele fraze, a ne razmišljamo koji nastavak stoji gde. Preteranim razmišljanjem o gramatici sputavamo sami sebe i usporavamo progovaranje jezika, jer se fokusiramo na to da ne napravimo grešku i da sve bude savršeno tačno rečeno.

Učenje na greškama

Ono što je bitno da početnici shvate je to da na početku učenja retko kada će sve izgovoreno biti 100% tačno. Ali je takođe bitno da shvatimo da je to normalno i da spada u proces učenja. Najbolje ćemo naučiti jezik ako učimo na našim greškama. Učenje na sopstvenim greškama treba u životu izbegavati, ali prilikom učenja jezika je to učenje najdelotvornije.

Učenje fraza

Veoma je važno za samopouzdanje da umete da se snađete u svakodnevnim situacijama. U svakodnevnim situacijama se uglavnom koristi određen broj fraza koje se ponavljaju. Ove fraze možete naučiti kako biste mogli da vodite osnovnu konverzaciju na engleskom, čak i bez znanja gramatike i velikog broja reči. Uključite u proces učenja sve sadržaje koji su Vama zanimljivi. To mogu biti filmovi i serije na engleskom jeziku, muzika koju svakodnevno slušate i internet koji je stalno u upotrebi.

Engleski jezik za napredne

Ukoliko engleski jezik već učite neko vreme i imate bazu, onda postoji par korisnih saveta za Vas. Važno je da engleski ne zapostavljate i da svaki dan učite ili ponavljate bar pola sata dnevno. S obzirom na to da svi imamo veoma mnogo obaveza koje nam učenje jezika otežavaju, saveti koje ćemo Vam dati mogu pomoći kada niste u mogućnosti da odvojite pola sata za učenje jezika.

Razmišljanje na engleskom

Svaki dan imamo bar 15 minuta potpuno slobodnog vremena. Dok putujemo na posao, čekamo u redu ili ručamo, mi takođe i razmišljamo. Ovo vreme je najbolje iskoristiti za razmišljanje na engleskom jeziku. Šta god da Vam se po glavi mota u tim trenucima, pokušajte da prevedete na engleski jezik i iskoritite to vreme maksimalno.

Prepričavanje dana

Svako veče pre spavanja sami sebi prepričajte svoj dan. Gde ste bili, šta ste radili, kako ste se osećali… šta god želite. Ali na engleskom i naglas. Ukoliko Vaš partner ili neko od ukućana zna engleski, pokušajte njemu/njoj da prepričate. Koristite poznate reči i pokušajte što više da ispričate. Ukoliko niko od ukućana ne zna engleski, prepičajte svoj dan sami sebi. Reči koje Vam tokom prepričavanja zafale zapišite pa ih sutradan potražite u rečniku, a uveče pokušajte da ih upotrebite u svom prepričavanju.

Prepoznavanje vremena

Dok gledate engleske serije ili filmove, čitate engleske knjige ili slušate engleske vesti, pokušajte da prepoznate vremena koja se koriste u rečenicama. Objasnite sami sebi još jednom kako se ova vremena grade i koji im je način upotrebe, pa pokušajte da shvatite zašto je baš to vreme upotrebljeno. Nakon toga pokušajte da sastavite sami neku rečenicu sa tim vremenom.

Ponavljanje vokabulara

Dok šetate razgledajte okolinu i pokušajte da nabrojite sve što vidite oko sebe. Sastavite priču u glavi koristeći pojmove koji Vas okružuju. Reči koje ne znate, zapišite ili pogledajte odmah u rečniku. Ukoliko ne možete da sastavite priču, sastavite odvojene rečenice koristeći date pojmove, ali se trudite da koristite što više vremena. Za svaku rečenicu koju smislite, postavite i neko pitanje.

Čitanje knjiga

Ako volite da čitate, postoji nekoliko načina da u to uključite i vežbanje engleskog jezika. Bilo da čitate na srpskom ili na engleskom, nakon čitanja prepričajte na engleskom šta ste pročitali. Ukoliko još uvek niste stigli do tačke da možete da čitate na engleskom, pokušajte da ono što čitate prevedete na engleski. Ukoliko ne znate sve reči, a to će često biti slučaj, posebno u književnom jeziku, vežbajte tako što ćete tu rečenicu reći na drugi način koristeći jednostavnije reči, ali tako da značenje ostane nepromenjeno.

 

Kurs engleskog jezika Beograd škola Mogi

 

PROČITAJTE JOŠ I:

Osnove engleskog jezika
Brzo učenje engleskog jezika
Kako progovoriti engleski jezik tečno
Vremena u engleskom jeziku
Modalni glagoli u engleskom jeziku
Određeni i neodređeni član
Upotreba pravilnih glagola, prideva i priloga
Učenje prošlog vremena u engleskom
Pasiv u engleskom jeziku
Kako da obogatite svoj vokabular
Indirektni govor – Slaganje vremena
Idiomi u engleskom jeziku
Predlozi za vreme i mesto – Prepositions
Genitiv u engleskom jeziku
Present Continuous Tense – Sadašnje trajno vreme

By |2018-05-22T20:00:07+02:00December 19th, 2017|Engleski jezik|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment